Függönyözés, ahogyan én szeretem

2015.02.16

Az 1. képen egy igazán különleges megoldást szeretnék bemutatni...

A felső takaró elem (ami egy feszített drapéria szerepét tölti be) egy mátálos műbőrrel bevont, szegecsekkel kontúrozott MDF lap. Ettől igazán tekintélyt parancsoló lesz a látvány. Bármilyen formára vághatjuk lényeg, hogy az anyag mintáját vegyük figyelembe és tartsuk be a "kevesebb néha több" elvét. Ez alatt helyezkedik el az úgynevezett dekor, mely ezesetben szintén egyszínű a kifinomult végeredmény elérése végett. A leghátsó réteg pedig az én személyes kedvencem, a római roló. Itt megint dekor anyagot látunk immáron egy kis mintával, de tehetünk fényáteresztőt is ugyanezzel a felrakási móddal. A római roló lényege, hogy ha felhúzzuk, szépen egymás alá lapolódik a textil. Később erről is lesz több információ.

  

 

Íme egy költséghatékony és egyszerű megoldás arra, hogyan érhetünk el luxus hangulatot függönyözéssel otthonunkban:

  1. Válassz egy nem túl fényes textíliát, melynek kemény, súlyos tapintása van! Jelen esetben egy pezsgő színű taft anyagot láthatunk. Jó a színválasztás is, hiszen ez mindenhol és mindenkor tökéletesen megállja a helyét. Abszolút kortalan és stílus független.
  2. Sűrű behúzó a tetején. Én szeretek ettől legalább 3x ilyen széles ráncolóval dolgozni. Ettől még impozánsabb lesz a látvány.
  3. A magasságra számoljunk rá + 50-60cm hosszúságot, mely gyönyörűen megbuggyan a padlózaton majd. Imádom a dekort ilyen formán felrakni, mert olyan különlegessé tesz még egy egyszerű anyagot is, hogy teljesen megváltoztatja a karakterét. Ne féljünk attól, hogy könnyen elkoszolódik az alja! Nem tapad meg több por benne, mint a fenti ráncokban.

 

A 4. képen egy nagyon friss, üde és kellemes függönyözést látunk.

A hátsó anyag egy csíkos dekor, mely a már említett római rolónak van megvarrva. Ez elé van feltéve a rúdkarnis, melyre 2 réteg fényáteresztő van felcsiptetve. Majd az egyik szárny jobbra, a másik pedig balra van elkötve. Ha megnézzük, itt is megbuggyan a padlón a függöny anyagunk. Hát nem csodálatos? Arra érdemes mindig figyelni, hogy ha 2 féle textilt használunk, az egyik mindig nagyon egyszerű mintázatú legyen és a textúrája is lehet eltérő. Ezekkel a párosításokkal tudunk elérni igazán kellemes végeredményt...

 

Az utolsó képen pedig szeretném bemutatni a már többször emlegetett római rolót.

Ez a varrási mód kevesebb anyagot vesz fel, mint egy behúzóval ellátott függöny. Speciális szerkezet szükséges  hozzá. A római roló anyagára felül tépőzár kerül, ezzel rögzítjük a rolószerkezet felső részén található tépőzárra. Az anyagon vízszintesen vannak felvarrva a rolószalagok. Ezekbe műanyag pálcákat helyezünk, ezek gondoskodnak a roló merevítéséről, illetve ezeken keresztül, függőlegesen futnak a felhúzásról gondoskodó zsinórok. Alul az anyagon kialakított súlyházba kerül a roló függőleges merevítéséről gondoskodó súlylap. Készülhet fényáteresztőből és dekorból is. Utóbbi esetében ha a tér engedi, szeretek elé tenni egy finom, könnyed fényáteresztőt, amitől még kifinomultabb a látvány. Konyhák esetében, ahol nem tudjuk a függönyt leengedni padlóig, ilyen megoldást illik alkalmazni. Nagyon igényes képet ad. Bármely térben megállja a helyét. Legyen az nappali, konyha, fürdőszoba vagy akár hálószoba...