Vintage stílus kreatívoknak

2015.02.18

Kihez illik a vintage stílus? Aki…

 

   - nem szeret katalóguslakásban élni

   - vonzódik a régiségekhez

   - nem szereti a konvencionális megoldásokat

   - szereti az eklektikát

   - szeret gyűjtögetni

   - szeret felújítani (DIY)

 

 

Ma már nem kínos, hanem egyenesen sikk a régi, használt tárgyak eredeti vagy felújított állapotú beépítése az otthonunkba, ezzel ugyanis könnyedén és olcsón kaphatunk stílusos, eklektikus környezetet.

Nagyon fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az előbb említett tárgyak és az újszerű bútorok között.

Az sem ritka, amikor egyébként viszonylag új bútordaraboknak vagy kiegészítőknak adnak régies hatást, például átfestéssel és visszakoptatással, vagy régi hatású textíliákkal. Ez a shabby chic (“sikkesen kopott”) stílus, ami nagyon szépen harmonizál ezekben az enteriőrökben.


Szeretnék pár szót ejteni a manapság szintén nagyon divatos DIY-ről. A vintageből ezt sem kihagyni. Ennek lényege, hogy a régi daraboknak új funkciót adjunk. Így egyedi tárgyak fognak beklehet erülni a térbe, ami szintén egy nagyon fontos jellemzője a stílusnak. A nagymama régi bútorai már nem kacatnak, hanem értékes, felújítható daraboknak számítanak, és szerencsére egyre többen látják meg a lehetőséget egy-egy “lomizás” során, vagy használt bútorokat nézegetve a neten. Így lesz a bőröndből éjjeliszekrény, a kiselejtezett gyümölcsös ládákból polcrendszer, régi képkeretből ékszertartó.

A következő képeken jól látható a régi és az új tárgyak, bútorok együttes használata. A 1. képen a már említett chabby chic figyelhető meg: koptatott fehér. A 2. képen a vintage barnás színvilága látható. Nehezen tudjuk eldönteni, hogy itt valóban régi bútorokról van szó, vagy csak réginek tűnő mai tárgyak vannak a képen. Azt hiszem vegyesen válogatták össze ezt a harmónikus enteriőrt. Az biztos, hogy a kredencben lévő edények- kincsek hosszas gyűjtögetés eredménye.

 

 

 

 

A színhasználatról még nem esett szó... 

Készítettem egy színpalettát, mely tükrözi az általam tervezett     vintage stílusú enteriőrök színvilágát. Azt hiszem ez egy olyan színharmónia, mely mindenki számára nagyon kellemes lehet. Az 1. szín az úgynevezett "duck eggy blue", mely ennél a stílusnál nem maradhat ki a sorból! A többi pedig a már jól ismert pasztell színek és föld színek. Ez az összeállítás bármely funkciójú térben bátran használható.

Az következőkben pedig felsorakoztattam olyan régi tárgyakat, melyet új funkcióval ellátva építhetünk be vintage enteriőrünkbe. Nem kell hozzá más csak egy kis kézügyesség, festék (Annie Sloan vagy Pentart), néhány barkács szerszám és kezdődhet az igazi alkotás!

Egy fürdőszobát is szerettem volna kiemelni, melyen a burkolatok használata nagyon jellegzetes. A padlón és a falon is bátran használhatunk régi deszkákat vagy bontottgerendából szeletelt padlólapot. Fontos, hogy ezt minden esetben jól leimpregnáljuk! Nagyon bájos megoldás a régi létrábolt barkácsolt fürdőszobai polc. Ha kád, akkor nem lehet más, mint a kedves kis oroszlántalpas fürdőkád. Szeretem használni a kristálycsillárokat is, de nagyon jól mutat a falon 1-1db régi textilbúrás lámpa is.

 

 

Tehát aki szereti az otthonos, meleg, puha, kincsekkel teli légkört, azonnal kezdje el a gyűjtögetést! Ez egy hosszas folyamat lesz, de igazán varázslatos végeredményt lehet elérni.