Mutasd az egyéniséged, merj változtatni! A bizalom gyümölcse

2015.01.05

Új falszín, néhány érdekes elem, de semmi rombolás, és a bútorok is maradnak – ez volt a háziak kérése az enteriõrtervezőhöz, aki már az első látogatás alkalmával tudta, hogy itt bizony nagyobb volumenű átalakításra lesz szükség. Már csak meg kellett győznie a megrendelőket, akik a felfordulásról hallani sem akartak.

A nappali és az étkező helyet cseréltek, így a televízió a teli falra kerülhetett. A család kívánsága volt a házimozi-rendszer kiépítése, valamint ragaszkodtak a nappali régi, kényelmes ülőgarnitúrájához.

Az előszoba igazán elegáns és látványos lett. A falait kijjebb vitték, és az egyik falába ónix kőtáblát építettek be. Az ónix a család kedvence lett, minden este felkapcsolják a mögötte rejtőző világítást. Új ruhát kapott a padló és a lépcső is, az izgalmas világítótesteknek köszönhetően pedig különleges hangulat fogadja a belépőt.

 

Baráti ajánlásra kereste meg Kovács Dóra enteriőrtervezőt a ház ura, Zsolt egy kisebb átalakítás igényével. Elképzeléseik szerint csak a falak színe változott volna, maximum egy-két izgalmasabb elem kialakítását tudták még elképzelni. A szakember azonban rögtön látta, hogy itt szinte mindent le kell
cserélni ahhoz, hogy a végeredmény valóban tetszetős legyen. Az első tiltakozások ellenére, kellő tervezői elszántsággal Dórának sikerült átvinnie elképzelését, így az egész ház új burkolatot, új falszíneket, egyedi világítást kapott, és a bútorok is szinte kivétel nélkül „mentek” a háztól. A koncepciót illetően a család kérése a modern megjelenés és a türkiz szín használata volt, utóbbinak Dóra kimondottan örült, hiszen az egyik kedvence a színpalettán. A család által kért stílus és színek alapján állt össze a víz és a föld elemeire építő koncepció, amely az anyaghasználatot is meghatározta. A földszinti tereknél az enteriőrtervező ragaszkodott egy új és főként melegburkolathoz, mert a régi padlólap már nagyon divatjamúlt volt, a háziak azonban nem szerették volna felverni azt a padlófűtés miatt. Végül parketta mintázatú vinyl burkolat mellett döntöttek, amelyet rá lehetett tenni a korábbi burkolatra. Funkciók tekintetében a nappali és az étkező helyet cserélt, valamint az előszoba és a közlekedő is nagy átalakításon ment át. 

Az előszoba apró volt, amelyet megnagyobbítottak, és egy nagy üvegfallal tettek izgalmasabbá. A lépcső előtti közlekedő falába ónix kőtábla került, amelynek elkészültét nagy izgalommal várták. Mivel az ónix természetes kőzet, nem lehetett előre kiszámítani az átvilágíthatóságát. Ahol több szennyeződés rakódik le kőzetben, ott kevésbé jön át rajta a fény, míg ahol kristályosabb szerkezetű, ott könnyen átvilágítató. Első nekifutásra kevésnek bizonyult a mögötte rejtőző led világítás, így dupla sorban kellett tenni. Ezzel elérték azt a drámai hatást, amit szerettek volna, egy látogatónak sem kerüli el a figyelmét. Dóra ragaszkodott a bútorok cseréjéhez is, amit egy-két kivétellel meg is tettek. A család kedvenc kanapéján kívül az étkezőben lévő fehér komód maradt meg a korábbi bútorok közül, a régi nyír színű bútort nemes egyszerűséggel átfújatták. Amit az enteriőrtervező a leginkább hiányolt, a lakók egyéniségének tükrözése csak a mostani berendezéssel, kialakítással jöhetett létre.A család a kezdeti aggodalmak után ma már nagyon örül az új otthonnak, és annak is, hogy bizalmat szavaztak a kreatív szakembernek.

A nappaliban izgalmas kontrasztot alkot a téglaburkolat és a virágmintás tapéta. További érdekesség, hogy a cédéket, dévédéket rejtő bútorelemek „belefutnak” a gipszkartonnal kiemelt tapétás falrész síkjába. A hálószobában a már meglévő ruhásszekrényt körbeépíttettük, így olyan, mintha beépített gardrób lenne. A felső szinten a bézses, barnás színek mellé zöldet választottunk kiegészítőként. 

A pihenősarok korábban funkció nélküli, kihasználatlan tér volt a lakásban. A felújítás során hangulatos pihenőrésszé vált, kellemes teret adva például a családi társasjátékozásnak.

A bárpult a család kívánsága volt, amelyet a nappali környékén kértek kialakítani. A pult hosszával azonos szélességben futó tapétának és a teret megkettőző tükörnek köszönhetően igazán látványos eleme a térnek. A lépcsőház falára háromdimenziós falburkolat került, amely dinamizmust ad az általában elhanyagolt falszakasznak. Megvilágítva este is különleges hangulatot áraszt. A burkolatok cseréjével együtt az emeletre vezető lépcső is új „ruhát” kapott.