5 apró trükk, amitől a készlakás egyedivé válik

2015.01.05

Amikor Kovács Dóra enteriőrtervező a saját otthonát álmodta meg, kötötte a kezét az idő szűke és a költségvetés határai. Így új lakásuk meglévő adottságait, a szokványos, semmitmondó burkolatokat színek és különleges anyagok játékával igyekezett ellensúlyozni.

Új építésű, kulcsrakészen átadott dabasi, 93 négyzetméteres lakásukat Dóra és Zsolt kész alaprajzi elrendezéssel vették át, és a költözésig mindössze egy hónap állt rendelkezésükre.

Mivel a vadonatúj burkolatokhoz nem volt módjuk hozzányúlni, a lakberendező úgy döntött, hogy a kommersz, bükkszínű laminált padlót és az előszobát, konyhát borító, kissé mediterrános beütésű, terrakottás hidegburkolatot –amelyeket máskülönben esze ágában sem lett volna az otthonába tenni –merész színekkel és lakbe- rendezési trükkökkel próbálja feledtetni.

 

VOND EL A FIGYELMET!

Elterelő hadműveletként, a nappali főfalát egy különleges palakőből készült burkolattal borították, amely magára vonja a tekintetet. A pala gazdag színjátékát, térbeli mozgását rejtett világítással is kihangsúlyozták, ami esténként hangulatfényt ad. A másik rendhagyó megoldás, hogy a gipszstukkó helyett olasz mészkőből készült a díszpárkány. Árnyalata remekül öszszecseng a jelképes térelválasztóval, a kagylókorong-függőkkel, melyek a nappalinál egy szinttel mélyebben kialakított, lépcsőn megközelíthető konyha határát hivatottak jelezni.

 

 

SZÍNT A KÖRNYEZETÉBE!


Hatásosan kiválasztott, merész árnyalatok remekül beválnak, ha unalmas felületeket szeretnénk feldobni, főleg ha egész falszakaszokat emelünk ki velük. Dóra egy fiatalos, sárgászöld tónust választott, amivel nemcsak a konyhát, az előszoba saját készítésű, mozaikkeretes tükrével díszített falát emelte ki, de ötletesen az étkező polcának hátfalát is ilyenre színezte. A zöld mellett a bükk és a padlólap sárgája, bézse sokkal melegebbnek, ragyogóbbnak tűnik, mint amilyen valójában.

 

PÁROSÍTS KONTRASZTOS ÁRNYALATÚ FÁT!


Egy elcsépelt tónus is érdekessé válhat, ha kontrasztba állítjuk. A wenge éppen megfelelőnek tűnt erre a célra, a javarészt az Ikeából, illetve a Kikából való fiatalos bútorok remekül elütnek a padlótól. Ezt a trükköt, a sötét és világosabb felületek ütköztetését alkalmazta Dóra a kis konyhában is. A fahéjas frontokat a burkolatként használt gránittal párosította. A szellős kialakításért, a hűtőt és a mikrót a kamrába száműzték, néhány többletmozdulatot megér a tágasság.

 

VARÁZSOLJ TEXTILEKKEL!


Egy-egy jól eltalált szőnyeg, függöny csodákat tehet. Dóra ezért választott a nappali közepébe, a falak zöldjével megegyező, süppedős szőnyeget, és ezért nem fukarkodott az anyaggal függönyözéskor sem. A zöld dekorkelme nem is sötétítő funkcióban került fel, hisz nincs mögötte üveg, pusztán a két ablak közötti falat öltözteti. Jó társítás volt a kanapéhoz passzoló narancs fényáteresztő, színe még ragyogóbbá teszi a zöldeket. A bejárattól futó semleges szőnyeg pedig eltereli a figyelmet az alatta lévő egyszerű kerámiáról.

 

DOBD FEL KIEGÉSZÍTŐKKEL!

Dóra nagy álcázási eszközei az extravagáns kiegészítők , még a fürdőszobát is sikerült ezzel a módszerrel megbolondítani. A kád mögé egy falfülkékkel kialakított előtétfal került, a falra pedig sorban a wenge színű tartók, melyekbe lila viaszkálákat tűzött – nőiesebbé, különlegesebbé téve a hangulatot. „Néha muszáj kompromisszumot kötni, nálunk ez a padlóburkolat volt, ám most, hogy elkészült a lakás, gyakran el is feledkezem arról, mi van a talpam alatt” – összegzi.