Exkluzív terek elérhető eszközökkel

2015.01.06

Ha az ember családot alapít, egészen más szempontok fontosak számára az otthonát illetően, mint azelőtt.

A Budapestről vidékre- a nagyszülők közelébe- költöző fiatal házaspár is úgy gondolta, a csendes, nyugodt vidéki környezet ideális lesz egy kisgyermek számára. A község legszebb utcájában egy régi parasztház lebontása után felépülhetett új, 170 m2 –es családi fészkük.

 

Már szerkezetkészen állt a ház, a beosztása is kialakult, amikor a tulajdonosok rádöbbentek, egyedül bizony nem tudnak megbirkózni az egybenyitott nappali- étkező- konyhának szánt hatalmas térrel. Egy barátnőjük ajánlotta a lakberendezőt, akinek megbízása a berendezés kialakítására jó döntésnek bizonyult.

Letisztult, modern lakást kértek és szinte teljes szabad kezet adtak a tervezésben. Egyedül a háziasszony kedvencéhez, a lila színhez ragaszkodtak.

A luxus érzetet keltő pompázatos árnyalat mellé meghittebb, natúr földszíneket, barnákat, bézseket alkalmaztak.

A kiindulópontot a berendezés megtervezésekor a konyha jelentette, amelyet a házaspár már megrendelt, mire a lakberendező munkába állt. Szerencsére kisebb módosításokra még lehetőség nyílt, így tényleg minden kényelmes és kézreálló lett.

Az U alakú konyha tekintélyes mérete, rengeteg elemére ellenére sem tűnik nyomasztóan nagynak egy ügyes trükk miatt. Az összes felső üveges szekrény világos frontú lett, szinte láthatatlannak tűnnek a sötétbarna wenge alsó szekrénysor mellett. Ugyanezt a célt szolgálja az is, hogy az egyik oldalon zárt szekrények helyett nyitott polcokat választottak kezdőelemnek.

A szekrények között az oldalfalra tapéta került csempe helyett, melyet üvegpanelek védenek a szennyeződéstől, így sokkal jobb az összehatás.

Mivel a konyha teljesen egybenyitott az étkező, illetve a nappali terével, úgy érezték, jó volna egy kicsit erőteljesebb elkülönítés. Ezért készült a dió laminált lappal burkolt, gerendaszerűen átívelő “kapuzat”  a határvonalra, amely egy térbe fordított, térelválasztóként is is szolgáló reggelizőpultban fejeződik be. A meleg faárnyalat ellensúlyozza a konyhabútor sötétségét, és szépen harmonizál a tévé mögötti falburkolattal is.

Különleges, teátrális hatású lett az étkező az álmennyezeti megoldásnak köszönhetően. Az óarany színű, páfránymintás, barokkos tapéta nemcsak az étkező oldalfalát díszíti és teszi egyben meghittebbé azt, de felfut a  mennyezetre is, mint egy baldachinszerű megoldásként.

Megkoronázza a látványt az üvegbuborékos csillár, amely a kristálycsillárokhoz hasonlóan gyönyörűen szórja a fényt, egyszerre pompázatos és modern hatású.

Kellemesen ellenpontozza a hangsúlyos mennyezetet a könnyed, modern étkezőgarnitúra. A fekete üveglapos, fémlábas asztalt remekül kiegészítik a csipkemintás, viragos, műanyag támlás székek.

A középre állított kanapénak az erőteljes dinamikájú oszlopsor biztosít hátteret. A pillérek adottak voltak, a lakberendező impozáns látványelemet kreált belőlük. Nem csupán rejtett fényes, selyemhatású, drapp tapétával kiemelt gipszkarton párkányzattal kötötte össze őket a mennyezeten, de az oszlopokból indulva gipszkarton gerendákat futtatott az előtér felé is.

A süllyesztett spotok segítségével a hatalmas tér általános világításának kérdését is megoldotta. Finom térhatároló jelzésekként az áthidalóra rögzítve damilra fűzött gyöngyfüzérek alkotnak csillogó, laza “függönyt” a kanapé mögött. A másik remek ötlet egy térelválasztó polcrendszer oszlopok közé illesztése úgy, hogy a bútor látszólag körbeöleli a piléreket.

A könnyed megoldások ellensúlyozására néhány markáns alapanyag szolgál. Az egyik az ülőgarnitúra kárpitjához illő szürke palakő burkolat, amely a sülyesztett könyvespolcokkal gazdagított oldalfalat teszik egyedivé, a másik a már említett tévé mögötti falburkolat.

Nem hiányozhat a lila szín a hálószobából sem, igaz itt a nappali világos árnyalatai helyett egy sötét tónusú tapéta jelenik meg a modern, fekete-barna ágy mögötti sarokban. Ez a színárnyalat a sötét frontokkal párosítva egyfajta ünnepélyességet ad a minimal stílusú helyiségeknek.

A dekorációként elszórtan a falra ragasztott, tapétával bevont fakockák háromdimenziós, modern képként szolgálnak, ugyanakkor mécsestartók is.

Modern környezet egy kis fantáziadús csillogással talán ez a titka ennek az otthonnak. Nem véletlen, hogy a család ennyire elégedett vele, és eszük ágában sem jut, hogy újra a fővárosba költözzenek.