Stílusváltás az Alföldön - Járatlan utakon

2015.01.06

Mónika és Attila korábban egy Dabas környéki tel ken álló faházban éltek faragott, masszív, erdélyi fenyőbútorok között.

Idővel azonban valami egé szen másra vágytak, ezért új stílust választottak maguknak. A régi faházuk helyén emelt új épületet letisztult vonalvezetésű bútorokkal rendezték be, és a modern enteriőröket egy kis csillogással, vagy éppen retrós bohémsággal tették egyedivé.

 

A drasztikus változások általában viharos hirtelenséggel következnek be az életünkben. Nem volt ez másként ven déglátóink esetében sem, akik végképp kinőtték hetven négyzetméteres faházukat, ezért úgy döntöttek, hogy belevágnak egy komolyabb építkezésbe. A faházat lebontották, és albérlet be költöztek arra az időre, amíg az új épület elkészült. Mivel az átmeneti bérlakás cseppet sem tűnt kényelmesnek, felpörgették az eseményeket: az új, jóval tágasabb ház mindössze nyolc hónap alatt készült el teljes egészében. Annak érdekében, hogy a tempó ne menjen a minőség rovására, Kovács Dóra lakbe- rendezőt hívták segítségül, aki nemcsak az anyagok kiválasztásában és a bútorok tervezésében vett részt, de az építészeti tervrajz korrigálásában is: a szülői fürdőszoba méretét megnövelték a szomszédos háló terhére, és beépítették a teraszt is, ezáltal tágasabbá tették a nappalit. Azonban Mónika sem vágott felkészületlenül az otthonteremtésbe: újságkivágásokkal és határozott elképzelésekkel felfegyverkezve érkezett az első megbeszélésre. Tudta, hogy egyszerű, letisztult terekre vágynak, minimalista stílusú bútorokkal, ugyanakkor élhető és gyerekbarát környezetet szeretnének– hiszen már harmadik babájukat várták, aki aztán két hónaposan költözhetett be az új házba.

MODERN VONALAKBA RENDEZVE

A ház legreprezentatívabb helyiségében a gigantikus méretű, szürke kárpitos sarokkanapé játssza a főszerepet, amelynek komolyságát vidám, színes díszpárnákkal ellensúlyozták. Szintén könnyedebbé teszik a látványt a fehér, karfa nélküli, fémvázas bőrfotelek, illetve a retró hangulatú, fényes fehér dohányzóasztalka, amit Mónika egy tévéműsorban látott, miközben szigorú letisztultsággal tervezték meg a kandalló fölötti tévéfalat: az egybefüggő wenge szekrénysor kandalló feletti tolóajtaja rejti a tévét. A minimalizmus jegyében készült az oldalfal teljes hosszában végigfutó, csiszolt kvarcitpadkais, amely néhol ülőkeként, máshol lerakó felületként funkcionál. A már-már puritán térnek az álmenynyezet kölcsönöz némi eleganciát: rejtett fénnyel ellátott gipszkarton keret zárja körbe az óarany színre festett plafont, s hogy meghittebbé tegyék a helyiséget, a közepére kör formájú kristálylámpát választottak mintegy koronaként, ami kisebb változatban az étkezőasztal fölött is megjelenik.


ÁTLÁTSZÓ TÉRHATÁROLÓ


Manapság szinte ritkaságszámba megy, ha egy új házban a konyha nem a nappalival kerül egy térbe. Mónikáék azonban nem így gondolták, de hála a nagy, üveges tolóajtónak, a háziasszony mégsem érzi elszigeteltnek magát, ha itt tevékenykedik. Egy kis szívfájdalma azért akadt: eredetileg ugyanis körbejárható konyhaszigetre vágyott, ám ezt a méretek nem tették lehetővé. A főzőpult fölé azonban – amelyhez még egy egyszemélyes étkezőpult is kapcsolódik – egészen különleges, henger alakú páraelszívó került. De jól sikerült a vízszintes osztású, wenge frontos konyhabútor is, amit – akárcsak a lakás berendezésének java részét – asztalossal készíttettek egyedi tervek alapján. Ugyanez az anyaga az étkező konzolos tálalószekrényének is – ezt a háromdimenziós dekorpanelekkel borított falra szerelték fel. Ehhez választották a masszív tömör fa étkezőasztalt, amelyhez csipkeszerűen áttört, fehér székek tar- toznak, hogy könnyedebbé tegyék a látványt.

EZ ÍGY GÖMBÖLYŰ


Minden helyiségben visszatérő forma a kör, ami hol csak jelzésértékűen, hol igen erőteljesen utal a hatvanas-hetvenes évek stílusvilágára – kellemesen lágyítja a szögletes vonalvezetésű berendezést. Mindez azonban leginkább a gyerekek birodalmában érhető tetten, ahová igen kevés bútor került, hogy a kicsik kedvükre játszhassanak a tágas térben. Ötletes megoldásokból azonban itt sincs hiány, a megemelt hálószint már önmagában telitalálat, hiszen a dobogó alatti fiókok minden játékot elnyelnek, és a földközeli matracok biztonságos fekvőhelyet jelentenek a kicsiknek. Vidám hangulatot teremt a szobában a csíkos tapéta, melybe kör alakú falfülkéket vágtak. A bohókás buborékokba focilabdák kerültek, a két alsó, nagyobb nyílás pedig nemcsak kijelöli a fekhelyeket, de olvasófényt is biztosít. A csokoládébarna és a kivizöld párosítása tökéletesen illik a lakás összképéhez is. Hasonló kreativitással tervezték meg a gyerekfürdőt is, amelynek leglátványosabb eleme a lekerekített tükör. Itt aztán nyugodtan lehet pancsolni, az sem gond, ha úszik a padló – az egész helyiséget úgy tervezték, hogy könnyen takarítható legyen.

A HÁLÓSZOBA TITKA


A barna-bézs csempével burkolt szülői fürdőben Dóra egy térbe állított, T alakú fallal oldotta meg a funkciók elválasztását: egyik oldalon a reprezentatív mosdót, a másikon a zuhanyfülkét helyezte el, a maradék részbe pedig a mellékhelyiség került. A legötletesebb megoldás mégis a tükörfalon lévő kerek keretes tükör, amitől az ajtó nélküli helyiség a hálószoba szerves részévé vált, budoárhangulatot kölcsönözve az amúgy is fényűző elemekkel kialakított térnek. Falikarok helyett bőkezűen alkalmazott függesztékek, lila mintás tapéta, ezüstösen csillogó textilek teremtenek exkluzív atmoszférát, a mennyezetre is felfutó, gipszkartonba vájt hasítékokkal. A természetes és nemes faanyagok, az ötletesen kialakított világítás és a gipszkarton segítségével megmozgatott falak egészen egyedivé teszik a hálót és az egész lakást. Mindehhez a modern bútorok olyan elegye társul, ami egyensúlyban tartja a minimalizmus szigorú megszerkesztettségét és a lágyabb vonalvezetésű, lekerekített formákat, hogy a ház ne csak egy tökéletesen megkomponált műterem, hanem valódi otthon legyen.

PS: A megújításhoz mindenekelőtt elszántság és bátorság kell. Mónikáék olyan természetességgel változtatták meg az otthonukat, ahogy az ember néha levágatja a haját, vagy étrendet vált. Éles váltás volt ez: a rusztikus faház modern lakássá alakult át, de kétségtelen, hogy a változtatás ezúttal sikerrel járt. Érdemes belevágni, ehhez azonban pontos elképzelések és kidolgozott tervek is kellenek.