Mésezkalács házikó

2015.07.23

Kis házikó talpig hófehérben

Egy lakberendezőnek minden lakás maga a boldogság, amit megtervezhet és berendezhet. De még nagyobb az öröm, ha az otthonteremtés egy váratlan csavarral személyes üggyé válik, amellyel az egyéni ízlés és az igények teljesítése új értelmet nyernek.

Romantikus belé

Az előszobaként is használt verandán fehérre festett fabútorokkal rendezték be az étkezőt, melynek tökéletes alapot ad a szép mészkő padló (Oscar Kft.).

 

 

 

Karcsúbb, kecsesebb
A tükrös sarokgardrób térelválasztónak is tekinthető a konyha és a nappali között. A szabványmélység helyett keskenyebb modellt választottak, hogy a szekrény ne uralja túlságosan a nappalit, mégis minden elférjen benne.

 

Dóráék csupán befektetésként vásárolták meg a düledező, vályogfalú viskót Dabason, azt remélve, hogy egy gyors felújítás után könynyen eladhatják. Fürdőszoba nélkül, ócska linóleumpadlóval, beomló mennyezettel nem volt bizalomgerjesztő a látvány, mégis, amikor Kovács Dóra enteriőrtervező körbejárta a házat, azonnal meglátta benne a lehetőséget. Lebeszélte kedvesét az eladásról és a saját otthonukat keltették életre benne. Ahhoz persze, hogy a mézeskalács házikó újjászülethessen, szinte minden porcikája felújítást kívánt – az alaptól kezdve a nyílászárókon és a vezetékeken át egészen a tetőszerkezetig –, ám a főfalakhoz nem nyúltak, így ezek ma is egy letűnt világ báját hordozzák. Mindemellett egy kis bővítésre is sor került, amely nyomán a napfényben fürdő veranda nemcsak hangulatos étkezővé alakult, de az előszoba funkcióját is betölti. A régi ház szelleme ihlette a berendezés vintage romantikáját, de szerepet játszott a stílusválasztásban az is, hogy Dóra a családja kényelmét szolgáló, barátságos otthont fehér bútorok között képzelte el. A munkálatok alatt minden szabadidejét a háznak szentelte a pár: Csaba a szerkezeti elemek felújításában, Dóra az egyedi bútorok restaurálásában jeleskedett, közösen parkettáztak, és együtt állították össze a lapra szerelt bútorokat is. Az aprócska helyiségek kívánták a fehér színt, hiszen az elsődleges cél a terek optikai növelése volt, ráadásul remekül illett az új stílushoz. Fehérre festették a falakat, a bútorok is mind világos árnyalatot kaptak a textilekkel és a kiegészítőkkel együtt. Fontos szempontként merült fel a helytakarékos tárolás is a háromtagú család számára. Kapóra jött, hogy a különleges, régi kofferből készült dohányzóasztal rengeteg ritkán használt apróságot befogadhat, de a nappali kanapéágyának fiókjai sem maradtak kihasználatlanul. A nappaliban elhelyezett sarokszekrény is sok dolgot elnyel, miközben fehér ajtajával szinte beleolvad a falba, tükrös sarokeleme pedig nagyobbnak mutatja a szobát. „Egy ilyen házikót simogatni, dédelgetni kell, de megéri” – mondja Dóra, aki tulajdonosként és lakberendezőként egyaránt óriási sikernek tartja, hogy vendégeik rögtön megérzik: ennek a háznak lelke van és átjárja a gondoskodó szeretet.

Higgadt romantika
A fehérre hangolt nappali hálószoba is egyben. Skandináv hangulatát a látványos nyírfatörzseket megjelenítő tapéta és a svéd padló hatású laminált burkolat erősíti.

Közös fennhatóság
A kis konyhában minden kézreesik. A patchwork hatású spanyol kerámialapot a mesterszakácsként dolgozó Csaba javasolta a falra, mert könnyebben tisztán tartható,mint a cementlapok.

Vidéki romantika
Egy pajtát is ábrázoló traktoros tapéta ihlette a gyerekszoba kreatív szekrényét. A falat fehér színre festett falambéria borítja – erősítendő a country életérzést.

 

Kulcskérdések:

Dóra, mit tartasz a legjobb ötletnek a lakásban? Az üveges veranda hozzáépítése eredményezte a legnagyobb változást, ami a konyhát is megtölti természetes fénnyel. Erre mindenképp szükség volt, hiszen ez az étkezőnk is. A régi bejárati ajtót kiszedtük és a helyét bontott gerendával dekoráltuk, ami jól harmonizál a téglaszeletekkel kirakott fallal. Nagyon szeretem, és értékelem is, mert erről a burkolatról nehezen tudtam meggyőzni Csabát, de végül sikerült.

Volt-e valami, amihez alkalmazkodnotok kellett? A fürdőszoba eredeti kerámiaburkolata volt az egyetlen, ennek megtartásához Csaba ragaszkodott. Szerencsére bele tudtuk illeszteni a koncepciónkba ezt a kissé beton hatású lapot.

Van kedvenc bútorod vagy tárgyad? Talán a bőröndasztalka a nappaliban és a kisfiam szobájába tervezett, pajta ihlette szekrény, ami tárolóként is nagyon praktikus. A tetejétfelnyitva elnyeli a nagyobb játékokat, alul a fiókok a kisebbeket, az ajtók mögött pedig a ruhák rejtőznek.

Egyedi és praktikus
A két fiú ragaszkodott a kádhoz a kicsiny fürdőben, ahol a hatalmas tükör szinte megkettőzi a teret. A beépített szekrény egy elkötelezett asztalos munkája.

Nőies részletek
Az áttört csipkemintás lámpaburán keresztül csodás fényjáték vonja romantikus félhomályba a komódon sorakozó, válogatott dísztárgyakból álló csendéletet.